lördag 19 november 2011

Kock & Vin

Göteborgs övre restaurangsegment, i vilket både prisklass och allmän kvalitet på maten ligger på en förhållandevis jämn nivå, är hyfsat digert. Sjömagasinet, 24+, Fond, Wasa Allé för att nämna några. Kock & Vin är inget undantag. Vid första anblick kan restaurangen tyckas vara stöpt i exakt samma form som de övriga kandidaterna. Det mantra som bitit sig fast i svenska krögares tankevärld är närvarande även här. Närodlat, förstklassiga råvaror, närodlat, förstklassiga råvaror, närodlat, förstklassiga råvaror. Ibland kan man fråga sig vad som flugit i Svea rikes restaurangägare. Mer uppfinningsrikedom tack! Den restaurang som oblygt skulle skylta med att de använder de uslaste råvarorna, serverar de skitigaste vinerna och har den mest oborstade personalen, men som trots detta lyckas tillreda himmelska rätter, skulle jag svära evig trohet. Men allt detta är inte speciellt relevant. Trots de dåliga förutsättningarna lyckas nämligen Kock & Vin med något mycket ovanligt. De höjer sig över sig själva och transcenderar sin hierarkiska plats i restaurangpyramiden.

Tillsammans med brödet dukade servitrisen fram två runda stenar. En liten smörklick längst ute i kanten på varje sten. Jag frågade varifrån stenarna kom och servitrisen förklarade. Avkomman till en av ägarna hade vandrat av och an längs Göta Älvs smutsiga flodbanker, letat efter mjukt formade stenar som kunde tjäna som smörunderlägg och till sist funnit det som nu låg på vårt bord. Redan här förstod jag Kock & Vin skulle bli någonting extra. Denna krögarfamilj var det ordning på. De lät inte barnen slänga bort sin tid på hasch och meningslös dunka-dunka. Tvärtom. Telningarna sattes i grovt och enkelt arbete i syfte att tjäna ett högre mål. Här danades karaktär.

Jag valde Sinnenas meny med tillhörande vinpaket. Rätterna var utmärkta, vinerna likaså. En av förrätterna glänste lite extra. Bifångst i grönkål, med smörad skaldjursbuljong, råräka och rostade räkskal strödda över anrättningen. Det var som en sammanfattning av havet. Mäktigt, svårtillgängligt och storslaget. Bland det bästa jag ätit.

Det är ingen slump att Kock & Vin har blivit tilldelade en rad tunga utmärkelser. Internationell mästarklass av White Guide 2011, årets matsalsteam på restauranggalan 2010 och utnämnandet av Alexander Bäckman som årets sommelier 2008 är bara några axplock. Som sagt, denna gedigna restaurang höjer sig över sig själv och tillhör därför Sveriges absoluta restaurangelit. Kock & Vin är något Göteborg kan vara stolt över.

Betyg: 4/5

http://www.kockvin.se/

Kock & Vin
Viktoriagatan 12
411 25 Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar